HN.IHNED.CZ, 10.2.2004
Koalice má lék na nezaměstnanost
Lidé, kteří jsou bez místa více než rok, budou muset osm hodin týdně pracovat pro obec. Jinak se jim sníží sociální dávka na polovinu.
Praha, 10. 2. 2004

Češi si už rok zvykají na to, že každý desátý z nich nemá práci. V minulém měsíci nezaměstnanost vyskočila na rekordních 10,8 procenta. Bez místa bylo téměř 570 tisíc lidí, o 27 tisíc více než v závěru loňského roku. Statistiky tak zaznamenaly nejen vůbec nejvyšší nezaměstnanost v historii České republiky, ale i nejrychlejší tempo, jímž lidí bez práce přibývá.


Zajištění pracovních míst přitom Vladimír Špidla vyhlásil po volbách za nejvyšší prioritu nové vlády. Za rok a půl však ministři nedokázali udělat nic, co by její vzestup zbrzdilo. Teď přichází vládní koalice s nápadem, jenž se už několik měsíců osvědčuje Slovákům. "Lidé, kteří jsou bez místa více než rok, budou muset být osm hodin týdně k dispozici obci, v níž žijí, a tento čas odpracovat na veřejných pracích. Tomu, kdo odmítne, se sníží životní minimum na polovinu," říká ministr práce Zdeněk Škromach.

Podporu si odpracujete
Koaliční politici se už na tomto plánu dohodli. "Teď diskutujeme, kolik hodin to bude. My bychom rádi viděli dvacet hodin týdně, sociální demokraté trvají na osmi. I to bude výrazný pokrok proti současnému stavu, kdy si lidé vezmou podporu a jdou si vydělávat načerno," říká předseda lidovců Miroslav Kalousek. Člověk, který práci odmítne, by tedy namísto současného minima 4100 korun měsíčně dostal jen 2050 korun. Neměl by navíc šanci na žádné další sociální dávky.  Přísnější pravidla by podle ministra práce mohla začít platit už od poloviny roku. V parlamentu totiž leží zákon o zaměstnanosti, do kterého je podle Škromacha nutné tuto změnu přidat. Povinnost přijmout práci od obce by tak dopadla na více než čtvrt miliónu lidí, právě tolik nezaměstnaných totiž nepracuje více než zmíněný rok a půl.

Konec dávek s "melouchy"
"Považuji to za ohromný posun. Nezaměstnanost to výrazně sníží. Mnoho lidí totiž kombinuje sociální dávky a podpory s prací načerno. Takhle jim nabouráte jejich životní rytmus nelegální práce. Ta povinnost by navíc měla být rozložena do více dní. Každý den hodinu má výrazně větší dopad," vítá nejnovější vládní nápad Daniel Münich z ekonomického institutu CERGE, který se nezaměstnaností dlouhodobě zabývá.

Kolik lidí kombinuje sociální dávky s prací načerno, se dá zjistit srovnáním dvou údajů o nezaměstnanosti. Na jedné straně statistici průzkumem zjišťují, kolik lidí samo sebe označí jako nezaměstnané, na druhé straně pak úřady práce registrují, kolik lidí se hlásí o podporu a dávky. Těch, kdo si jen jdou říct o dávky, bylo loni o 140 tisíc více.

Na Slovensku mají nezaměstnaní povinnost nastoupit na veřejné práce už od loňska: počet lidí bez práce se za tu dobu zúžil o více než dvě procenta. Loni v prosinci hlásila Bratislava míru nezaměstnanosti 17,8 procenta, rok poté 15,6. "Řada lidí, kteří pracovali načerno, si přestala chodit pro podporu. Obce se zatím příliš nesetkaly s tím, že by lidé práci odmítli. Ten, komu to narušilo výnosnou práci načerno, si prostě už pro podporu nejde," řekl před časem pro slovenský deník SME ministr práce Ludovít Kaník.
13 Komentář, str. 8

Jak roste nezaměstnanost a kolik lidí pracuje načerno

Uz rok je Ceska republika zemi, kde kazdy desaty clovek nepracuje a zije ze socialnich davek a podpor.
Praha, 10. 2. 2004
V Evropske unii patři Česko do skupiny zemi s vysokou nezaměstnanosti. Situace je o to horši, že řady lidi bez mista se rozrůstaji v časech, kdy ekonomika roste nejrychleji za posledni čtyři roky. Koalični kabinet Vladimira Špidly nedokazal ani po roce a půl ve Strakově akademii dat dohromady vizi, jak nezaměstnanost snižit nebo alespoň zbrzdit. "Hlavni důvody vysoke nezaměstnanosti jsou dva: zneuživany socialni system, kdy tisice lidi pracuji načerno a zaroveň berou podporu v nezaměstnanosti, a špatne podminky pro podnikani. Je složite založit firmu, přijimat a propouštět zaměstnance, takže podnikatele ve strachu z vysokeho odstupneho lidi raději ani nepřijimaji. K tomu si připočtěte vysoke odvody z platů a mate odpověď, proč při současnem růstu ekonomiky desetina lidi nepracuje," řika Daniel Munich z ekonomickeho institutu CERGE.

Vyhrady tohoto typu se objevuji ve zpravach mezinarodnich instituci od Světove banky po Mezinarodni měnovy fond se železnou pravidelnosti. A s nimi i napady, s nimiž v boji proti nezaměstnanosti uspěli v mnoha zemich.
Reakce politiků? Pokyvani hlavou a přislib, že co nejdřive přijdou konkretni navrhy. Mnoho konkretniho pro sniženi nezaměstnanosti však zatim vlada neudělala. Vyjimkou je zpřisněni podpor pro mlade lidi, kteři dosud nemaji pracovni zkušenosti. Ti nemohou dostat podporu, ale musi přijmout dotovane misto. Zakon plati od ledna a vysledek je viditelny. Nezaměstnanych sice za rok celkově o 30 tisic přibylo, absolventů je však o 1211 meně.
Mladi Češi se chovaji přesně jako mladi Britove. Pravě labouristicky premier Tony Blair byl totiž v roce 1998 prvni, kdo lidem bez pracovnich zkušenosti sebral podpory. Většina z nich si raději sama našla praci, než aby se dohadovala se statnimi uředniky. Už prvni měsic, kdy plati stejna pravidla v tuzemsku, naznačuje podobny přistup. Loni bylo mezi nezaměstnanymi 10,4 procenta mladych bez pracovnich zkušenosti, dnes je to 9,6 procenta.

Některe dalši vladni napady však budou mit podle ekonomů spiš opačny efekt: řady lidi bez prace rozšiři. Vlada v listopadu schvalila zvyšeni podpor v nezaměstnanosti v druhem čtvrtroce po ztratě mista ze 40 na 45 procent původniho platu. Lide nad padesat navic budou moci brat podporu devět měsiců misto současneho půl roku. Ti, kdo dovršili 55 let, pak cely rok. Špidlův kabinet zaroveň souhlasil s tim, že si nezaměstnani mohou přivydělavat k podpoře až polovinu minimalni mzdy, tedy 3350 korun měsičně. "To je vyzva k praci načerno," řika Munich. "Proč by se člověk te podpory vzdaval, když mu vlastně legalizuje melouchy. Když někam přijde kontrola, jen řekne: panove, ja si tady legalně přivydělavam, praci načerno už pak vůbec nikomu neprokažete."
Jistou motivaci, aby se lide vzdali vynosne kombinace prace načerno a socialnich davek, by mohly byt nove odpočty dani pro rodiny s dětmi, ktere může využit jen rodina, kde alespoň jeden člověk legalně pracuje. Naopak minimalni daň a zvyšene odvody zdravotniho a socialniho pojištěni pro živnostniky měly podle prvnich signalů opačny učinek. Mezi nezaměstnanymi sice každy leden vyrazně přibyva živnostniků, letos jich však podle ministerstva prace bylo o dva tisice vice než v poslednich třech letech.


 

Autor/øi: Lenka Zlámalová, Sabina Slonková  www.ihned.cz/autori
URL: http://ihned.cz/mail/0/13955740/10071660
 
Stránky projektu iHNed.cz pøipravuje Economia OnLine. ISSN 1213-7693.
Copyright © 1996-2002 ECONOMIA a. s., èlen skupiny Dow Jones - Handelsblatt. Informace o inzerci zde.